Wood Lane Station

Wood Lane Station. Etching by Ian RitchieWood Lane Station is an entirely new station located on the Hammersmith and City Line, opposite the BBC Television Centre, between the existing stations at Latimer Road and Shepherds Bush. The new London Underground station at Wood Lane forms part of the regeneration of the Shepherds Bush area of West London. The public transport enhancements are delivered by the private developer Westfield to London Underground and Transport for London.
The station occupies an extremely tight site located above an existing Central Line cutting and tunnels, and enclosed by adjacent owners on either side of the existing 19th Century brick viaduct that carries the Hammersmith and City Line. Construction of the station has taken place over 26 months. A key aspect of the construction strategy has been the safety and protection of the existing operational railways (Hammersmith and City Line and Central Line) and safeguarding of the existing assets (cutting, tunnels, viaduct and bridge). The design aims to be safe, legible, robust and low maintenance with spatial drama generated by the interplay of the exiting viaduct structure, the curvature of the existing tracks and the clear spatial expression; entrance, ticket hall, vertical circulation and platforms. The material palette is shot peened stainless steel cladding, gold anodised aluminium ceiling panels and granite flooring.

Wood Lane Station

Wood Lane Station: Entrance at sunsetThe station commenced on site in September 2006 and opened in October 2008.
“The opening of another world-class transport link in the area makes it one of the best connected in London, which is great news not only for local people and businesses, but for visitors to this vibrant and expanding area of the capital.  This is a stunning new station. It is spacious enough to cope with large capacity crowds – crucial especially with football matches at Queens Park Rangers Football Club and the large numbers of people using the new shopping centre.
Ian Ritchie Architects delivered an innovative and effective solution in response to a challenging brief, making this a worthy addition to the Tube’s design heritage.”
Richard Parry, Director of Strategy and Service Development, LU 27.03.09
2009 HSBC Rail Business Awards – Station Excellence: Winner
Shortlisted for:
2009 Institute of Structural Engineers Award for Transportation Structures
2009 British Construction Industry Award
2009 The Prime Minister’s Better Public Building Award
2009 National Transport Awards ‘Rail Station of The Year’
2009 RIBA Award
2010 RICS Award for Community Benefit

Wood Lane Station: Concourse Arches

Wood Lane Station

Concourse Arches

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Service circulation (night)

Wood Lane Station

Service circulation (night)

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Service stair

Wood Lane Station

Service stair

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Concourse arch (fisheye)

Wood Lane Station

Concourse arch (fisheye)

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Tree shadow on west facade

Wood Lane Station

Tree shadow on west facade

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Platform access stair

Wood Lane Station

Platform access stair

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Axonometric

Wood Lane Station

Axonometric

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Entrance Concourse

Wood Lane Station

Entrance Concourse

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Eastbound Platform

Wood Lane Station

Eastbound Platform

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Entrance Wood Lane Looking South

Wood Lane Station

Entrance Wood Lane Looking South

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Wood Lane Entrance

Wood Lane Station

Wood Lane Entrance

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: West facade & Entrance

Wood Lane Station

West facade & Entrance

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Station entrance

Wood Lane Station

Station entrance

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Station entrance

Wood Lane Station

Station entrance

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Concourse arch

Wood Lane Station

Concourse arch

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Main & Service entrances

Wood Lane Station

Main & Service entrances

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Eastbound Platform

Wood Lane Station

Eastbound Platform

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Westbound Platform

Wood Lane Station

Westbound Platform

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Eastbound Platform

Wood Lane Station

Eastbound Platform

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: Entrance Concourse

Wood Lane Station

Entrance Concourse

© Ian Ritchie Architects

Wood Lane Station: External mesh curtain

Wood Lane Station

External mesh curtain

© Ian Ritchie Architects